henhouse prowlers

Chicago, US

 

BLUEGRASS AMBASSADEURS

Wat meer dan 15 jaar geleden begon met het eenvoudige verlangen originele en krachtige bluegrass te spelen bevindt zich nu op het boeiende kruispunt van optredens, diplomatie en educatie. De Prowlers hebben nu meer dan 25 landen over de hele wereld bezocht in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken van de VS en vanuit hun eigen nonprofit 'Bluegrass Ambassadors'. Ze integreren muziek uit Afrika, Azië, het Midden Oosten en meer in hun al robuuste repertoire traditionele Amerikaanse muziek.

Op het podium, in workshops en overal waar ze komen vinden en verbinden ze mensen met de universele taal van de muziek. Live spat het speelplezier er vanaf. Op opnames hoor je dan weer hoe fijnzinnig ze eigen levenservaringen verwerken in doordachte arrangementen. De traditionele vorm van bluegrass wordt door de Prowlers verbouwd en verbogen tot een onmiskenbaar eigen geluid.

 

Pert near

sandstone

Minneapolis/St. Paul, US

 

Pakweg een decennium geleden verzamelde Pert Near Sandstone voor het eerst rond de microfoon in een kelder in Minneapolis. Het kronkelige pad dat de groep door de jaren heen aflegde maakt hun nieuwste release des te betekenisvoller; De cirkel is rond. 'Discovery Of Honey' heet hun jongste, opnieuw opgenomen in een kelder, herenigd met stichtend lid Ryan Young, die de laatste zeven jaar de wereld rond toerde als violist bij Trampled By Turtles.

De chemie was bij Pert Near Sandstone voelbaar vanaf dag één met bandleden Sipe and Kniebel, gitarist J Lenz, bassist Justin Bruhn en clogger en violist Matt Cartier. Ze bestormden de Amerikaanse rootsmusic scene met een orkaan van fiddling, picking en stomping. Vandaag worden hun optredens omschreven als een wervelend, woest snarenspektakel dat elk publiek overdondert.

 

RED herring

Rotterdam, NL

Kniediep in de rootstraditie en met beide benen in het nu; dat is Red Herring. Of het nu om folk, bluegrass of americana gaat, de Haringen voelen zich bij al deze stijlen even thuis. Red Herring zet een sfeer neer waarin muzikale verhalen, eeuwenoude traditionele tunes en eigen composities, vlammende solo’s, intenste meerstemmige zang, ontroering en humor allemaal de ruimte krijgen.

Wat in 2012 begon als een duo van Arthur Deighton en Joram Peeters werd al snel een trio toen Loes van Schaijk als gastmuzikant bijsprong op het eerste studioalbum, 'The Mountain Valley Sessions' (2013). Toen het tweede album, 'Live At Volver' (2014) het licht zag, reden de drie muzikanten en hun instrumenten — inclusief een contrabas van 1 meter 80 en een violist van bijna 2 meter — met zijn allen in één Ford Focus door het land. Maar wie had gedacht dat er nog een vierde multi-instrumentalist in de auto paste? Net zoals het met Loes was gegaan, werd bluegrassgrootmeester Paul van Vlodrop gevraagd als gastmuzikant voor Red Herrings derde album 'Here To Distract You' en daarna permanent aan de haak geslagen. 

 

tennessee studs

Amsterdam, NL

Een Nederlandse Zweed, een Belgische Canadees, een Rotterdammer en drie Amsterdammers. Please meet The Tennessee Studs.

 

Bluegrass en Americana, zesstemmig gezongen en begeleid op gitaren, dobro, mandoline, fiddle, banjo, contrabas, soms ook pedal steel, mondharmonica en zingende zaag. The Tennessee Studs zijn geen puristen.

 

handl

CZ

Handl is een Tsjechische bluegrassband met flink wat kilometers op de teller. Te gast op diverse bluegrassfestivals over heel Europa (waar ze regelmatig in de prijzen vallen) spelen ze goed gearrangeerde nummers, met occasioneel in Tsjechisch gezongen songs.

 

HANNY HILL &

BLUE NIGHT

Keulen, DE

Het publiek beseft al na enkele maten dat hier heel ervaren muzikanten aan het werk zijn. Hun muziek ademt de authentieke bluegrasssound, alsof ze geboren en getogen zijn in de Blue Ridge Mountains. Dat hoeft niet te verwonderen; Enkelen onder hen zijn al meer dan dertig jaar toegewijd met bluegrass bezig!

 

Negative Nancy

and

the moodswings

Turnhout, BE

Maskers af, voetjes omhoog, leren en afleren, vlammen en in vlammen opgaan. Deze jonge band presenteert een eigen verhaal in eigen nummers, tradionals en covers. Klaar voor een met emotie overgoten bluegrassinjectie, puur en onversneden (perfectie laten ze over aan de goden en andere imaginaire vrienden)?

 

In de lente van 2017 kwamen deze zes muzikanten voor het eerst samen om te bouwen aan een eigen sound en een eigen repertoire. Terwijl ze gestaag, stormachtig en hongerig eigen nummers schrijven sluipt er af en toe ook een klassieke bluegrasstune in de setlist. De aandachtige luisteraar hoort diverse invloeden - Ierse folk, rockabilly, bluegrass, lifegrass, ... - doorschemeren in hun muziek.

 

Zij zijn er klaar voor; u ook?

© 2018-2020 - Foxbarn Picking, Retie - Belgium

  • Foxbarn Picking Facebook